"Ulam" are plants that can be eatten
raw, as a form of local salad. The "Ulam" is traditionally a
Malay dish but has become very popular with all Malaysians, and is also popular
among visiting foreigners who have aquired the taste for the wonders of this
delight. Today "Ulam" is available at most major hotels in the
country as a fovourate in buffet lunch or dinner.
Ulam adalah tumbuhan yang boleh dimakan secara segar atau mentah sebagai satu jenis salad tempatan. Ulam ialah secara tradisi, satu-satu makanan orang Melayu yang telah sekarang diminati oleh semua kaum penduduk di Malaysia, ia juga digemari oleh banyak pelawat asing telah cuba dan suka kepadanya. Kini makan Ulam boleh didapati di kebanyakkan hotel besar di Malaysia sebagai sebahagian hidangan yang disuka oleh ramai pada jamuan buffet makan tengah hari atau makan malam.
Ulam adalah tumbuhan yang boleh dimakan secara segar atau mentah sebagai satu jenis salad tempatan. Ulam ialah secara tradisi, satu-satu makanan orang Melayu yang telah sekarang diminati oleh semua kaum penduduk di Malaysia, ia juga digemari oleh banyak pelawat asing telah cuba dan suka kepadanya. Kini makan Ulam boleh didapati di kebanyakkan hotel besar di Malaysia sebagai sebahagian hidangan yang disuka oleh ramai pada jamuan buffet makan tengah hari atau makan malam.
Ulam boleh ditakrifkan sebagai bahagian tumbuh-tumbuhan
yang terdiri dari pucuk, daun, batang, umbut, biji, buah, ubi dan bunga yang dimakan
mentah, dicelur,
distim atau direbus sebelum makan.]
Selalunya bagi menambah rasa kepada ulaman yang dimakan, ia dicecah dengan sambal
belacan, budu, cencaluk, mayonis, atau
cecahan-cecahan lain. Biasanya disertakan sekali dengan nasi dan lauk-pauk yang lain. Ulam terkenal sebagai
hidangan harian utama di kalangan masyarakat Melayu di
kampung-kampung dan kini mulai terdapat di kawasan bandar-bandar juga.
Disebabkan banyaknya khasiat ulam ini, terdapat inisiatif untuk membukukan
maklumat ulam dalam satu buku yang lengkap.
Antara ulaman yang biasa biasa kita ketahui ialah pegaga,timun,jering,kerdas,petai,ulam raja cabang tiga,mata ayam,kacang botor,serai kayu,daun asam jawa,cekur manis,daun ceylon,pucuk ganjus dan lain-lain lagi
.Memakan ulaman ini sudah menjadi kebiasaan bagi keluarga aku sejak dulu lagi.Kalau tiada ulam atau sayur dalam menu makanan tengahari atau malam maka tak lengkaplah hidangan hari itu.
Bagi seorang yang sihat tubuh badannya, maka pengambilan ulam tidak memberi masalah kepadanya kerana ia boleh mengambil apa jua ulam yang dia sukai memandangkan tubuhnya sihat dapat menerima apa jua kesan dan khasiat ulam yang diambil dengan kadar yang sesuai. Ini berlainan pula bagi mereka yang berpenyakit kerana pemakanan ulam perlu diperhatikan agar tidak memakan ulam yang boleh mendatangkan kesan buruk padanya. Contohnya, seorang pesakit tekanan darah rendah tidak digalakkan makan banyak ulam memandangkan ulam ini boleh memberi kesan merendahkan lagi tekanan darah. Walaupun begitu, eloklah orang yang berpenyakit mengambil hanya ulam yang memberi kesan positif padanya.
Sayur-sayuran
dan ulam-ulaman mengandungi banyak serat (fiber) dan kurang kalori. Ia adalah
kaya dengan sumber utama vitamin C, vitamin A, asid folix dan zat galian yang
sangat diperlukan untuk pertumbuhan dan penjagaan tubuh badan serta minda yang
sihat. Khasiat yang terdapat dalam sayur-sayuran dan ulam-ulaman ini dapat
menyelenggara tisu-tisu kulit, mata, tulang dan otak. Ulam-ulaman biasanya
banyak terdapat di kawasan kampung sama ada ditanam atau tumbuh sendiri di
hutan-hutan yang berhampiran.
Bagi mereka
yang tinggal di kawasan bandar dan menetap di kediaman yang tidak mempunyai
halaman bertanah, usah berdalih untuk mengamalkan pemakanan ulam-ulaman. Ini
kerana di bandar juga terdapat banyak pasar yang menjual ulam-ulaman.Pokok ulam
juga boleh ditanam di dalam pasu-pasu bunga dan dalam tayar kereta yang tak
dipakai.
Lembaga
Pemasaran Pertanian Persekutuan (FAMA) Pahang telah mengkaji dan mengenalpasti
62 jenis sayur dan ulam meliputi 37 jenis ulam daun atau pucuk, 16 jenis buah
dan 9 jenis sayur kampung. Namun, menurut kajian oleh wikipedia.org, terdapat
lebih 120 jenis ulam-ulaman di Malaysia meliputi ulaman jenis pucuk, daun,
umbut, biji, buah, ubi dan bunga.
Antara
ulam-ulaman yang tersenarai ialah rebung, cekur manis, jering, kacang kelisa,
petai, ulam raja, kerdas, jering, genuak, pucuk gajus, beluntas, pucuk betik,
pucuk putat, daun selom, jantung pisang, pucuk ubi, nangka muda, daun
kunyit/kunyit hidup, daun kesom, pegaga, daun kadok, daun salad, kacang panjang
muda, pucuk mengkudu, buah mengkudu, batang lambok (sejenis keladi) dan banyak
lagi.
Usaha
menyelidik ulaman oleh FAMA ini bertujuan memperkenalkan dan memasarkan ulaman
kepada masyarakat dan membantu petani di kawasan kampung meningkatkan
pendapatan mereka melalui hasil jualan ulam-ulaman itu nanti. Antara sayur ulam
yang kurang dikenali yang diselidik oleh FAMA ialah bayam orang putih, pucuk
ara, tenggek burung, kaca lima, cemperai, mata ayam, sepayang, balik angin,
umbut kelapa. Manakala jenis-jenis buah ulam pula ialah buah ara nasi, gadung,
peria katak, keladan, terung, peparu dan sebagainya. Menurut Kajian Industri
Herba di Malaysia yang telah dilaksanakan oleh MARDITECH dan dibentangkan di
Hotel Nikko, Kuala Lumpur, nilai pasaran industri herba dunia dijangka akan
mencecah US$5 trillion menjelang 2050.
KHASIAT BEBERAPA
JENIS ULAM
Oleh kerana
ulam dimakan secara langsung tanpa dimasak lama terlebih dahulu, kandungan
galian seperti mineral dan vitamin utama seperti kalsium (Ca), fosforus (P), besi (Fe), natrium (Na) dan kalium (K) di dalam
ulam tidak termusnah oleh haba. Sebagai contoh, daun kaduk didapati mempunyai kalsium (Ca), fosforus (P),
dan besi (Fe) yang
paling tinggi iaitu sebanyak 446, 50 dan 13.1 mg masing-masing bagi setiap
100g, dibandingkan dengan ulam-ulam lain. (sumber : wikipedia.org)
Ulam juga
membekalkan serabut yang amat di perlukan oleh sistem penghadaman manusia.
Serabut memainkan peranan sebagai pengisi pada bahan buangan dan memudahkan
pergerakan najis dalam saluran usus. Ulam juga
memainkan peranan penting dalam perubatan Melayu dan kini
pakar pengkaji perubatan barat juga turut mengakui khasiat ulam sebagai
tambahan yang baik untuk badan.
Sebagai
contoh, pegaga
kini telah diiktiraf oleh Pertubuhan Kesihatan Sedunia (WHO)
sebagai herba menjana kecerdasan berfikir di kalangan kanak-kanak selain dapat
membantu peredaran darah dan meningkatkan kesihatan kulit. Ulam jering mengandungi
sejenis sebatian alkaloid pelawas yang boleh memberi rangsangan untuk membuang
air kecil. Jering
juga boleh menjadi penawar yang berkesan pesakit kencing manis sekiranya diambil secara
berterusan dengan kadar yang sedikit. Ini kerana, kandungan sebatian alkaloid di dalamnya mampu meneutralkan kandungan gula di dalam badan.
Daun kaduk pula mempunyai kandungan kalsium yang
tinggi yang diperlukan oleh badan untuk memperkuatkan tulang, dan mengelakkan daripada penyakit osteoporosis
terutama di kalangan kaum wanita. Ulam pegaga dan akarnya dikatakan membantu
pemulihan rahim. Jus pegaga juga senang disediakan.
Amalan makan ulam
atau sayur-sayuran mentah boleh membuatkan seseorang awet muda kerana
ia mengandungi banyak bahan antioksidan yang mampu menghalang tindakan
radikal bebas.
Sebenarnya amalan makan ulam menjadi budaya
masyarakat Melayu sejak turun temurun lagi. Malah, ia menjadi ikutan
kaum lain sehingga ada yang kata rasa tidak puas makan nasi jika tiada
ulam bercecah sambal belacan.
Ada juga yang tidak berselera makan jika tiada ulam atau sayur. Paling tidak, mesti ada timun untuk membuka selera. Ini amalan baik kerana setiap hari badan kita memerlukan kira-kira 40 jenis nutrien untuk kekal sihat.
Apabila kita makan, kita sebenarnya membuat pelaburan pada kesihatan. Kesan pelaburan ini bergantung kepada jenis makanan diambil. Jika mengamalkan diet yang banyak lemak, bermakna kita akan mengalami masalah pertambahan berat badan dan paras kolesterol tinggi. Sebaliknya, individu yang mengamalkan pemakanan seimbang dengan melebihkan pengambilan sayur dan buah biasanya tampil lebih sihat dan menarik serta mampu mengekalkan kelangsingan badan. Selain mempunyai pelbagai khasiat, ulam sering dijadikan bahan rawatan tradisional dan kini banyak kajian dilakukan untuk mengkomersialkan khasiat ulam. Pengamal perubatan tradisional mengatakan, ubat bagi pelbagai penyakit sebenarnya ada di sekeliling rumah seperti cekur, pegaga, nanas, kunyit, halia, peria, kacang botor, pucuk betik mahupun kacang panjang.
Ada juga yang tidak berselera makan jika tiada ulam atau sayur. Paling tidak, mesti ada timun untuk membuka selera. Ini amalan baik kerana setiap hari badan kita memerlukan kira-kira 40 jenis nutrien untuk kekal sihat.
Apabila kita makan, kita sebenarnya membuat pelaburan pada kesihatan. Kesan pelaburan ini bergantung kepada jenis makanan diambil. Jika mengamalkan diet yang banyak lemak, bermakna kita akan mengalami masalah pertambahan berat badan dan paras kolesterol tinggi. Sebaliknya, individu yang mengamalkan pemakanan seimbang dengan melebihkan pengambilan sayur dan buah biasanya tampil lebih sihat dan menarik serta mampu mengekalkan kelangsingan badan. Selain mempunyai pelbagai khasiat, ulam sering dijadikan bahan rawatan tradisional dan kini banyak kajian dilakukan untuk mengkomersialkan khasiat ulam. Pengamal perubatan tradisional mengatakan, ubat bagi pelbagai penyakit sebenarnya ada di sekeliling rumah seperti cekur, pegaga, nanas, kunyit, halia, peria, kacang botor, pucuk betik mahupun kacang panjang.
Di samping
itu juga, amalkan memakan pucuk kaduk. Rasanya agak lemak dan senang dibiakkan
di dalam pasu. Di Sarawak pula, ibu-ibu yang berpantang akan memakan bunga
kunyit. Oleh kerana rupanya yang cantik, ia juga sesuai digubah bersama dedaun
dan bunga segar bagi hiasan di meja makan.Ingin menambah pengetahuan atau
membuat kajian mendalam mengenai ulam-ulaman? Jangan risau kerana terdapat
banyak maklumat dan data boleh diperolehi melalui internet, media cetak dan
media eletronik.
Salam
ReplyDeleteAssalamualaikum salam sejahtera warga groupπ’
ReplyDeleteπ Sy nk mintak tolong viralkan berita baik ni yeπ’π
1) Ni berkenaan kisah hidup pesakit lutut kronik dan masalah saraf sendi2 dan juga kisah hidup pesakit kanser stage 1 sampai stage 4, pesakit gout kronik dan juga produk yg berpatutan harga nya tapi kesannya setanding ubat harga mahal ribuan ringgit.
2)Dah ramai yg sembuh dengan penawar herba beliau. Kanser yg sudah merebak ke organ-organ lain pun boleh diubati insya Allah.☺ππ»
3)Pengamal perubatan herba ni dah banyak pengalaman berdepan dengan pesakit2 kanser,sakit saraf,sakit lutut dan gout. Ramai yg dh pulih.
4)Mcm2 kanser blh rawat termasuk leukimia,paru2,limfoma dll.
5) Puan Rasmani Binti Md Noh psakit lutut kronik yg terpaksa jalan mengesot esot atas lantai dan klau cuba berjalan secara berdiri boleh dengar lutut berbunyi bunyi tulang yg sangat sakit. Hendak masak terpaksa gunakan kerusi sebab xmampu berdiri lama2 dan lepas 6 hari minum dah mampu berjalan lancar dan saraf kaki dah tak tegang dah. Mampu masak berdiri semula. Kesan sangat cepat baru 6 hari minum.
6) Sepanjang sy kenal ramai pesakit, antara dikalangan kawan-kawan sy juga, pesakit gout pun boleh sembuh dgn cepat , abang sy sendiri minum untuk gout, kalau dlu die bergantung kepada ubat klinik ,sekarang dh sembuh dn gout susah nak dtg dah walau kadang kala ada makan seafood.
Sy share melalui pengalaman sy sendiri yg mengikuti perkembangan pejuang2 kanser ni....sy sendiri pun guna produk die (jus herba) dah 5tahun setia walaupun sembuh terus juga minum sebagai supplement.
Jadi skg ni sy rsa perlu share berita ni buat semua supaya masih ade harapan bg mereka yg tercari2 penawar kanser yg tepat .πͺπΌ
▪Adik Luqman -kanser GIST-Anoerectal Tumor
Skg sudah sembuh dari kanser.
..........................................................................
▪️Pn. Hayati Abd Hamid- Pensyarah Kanan UITM, kanser payudara stage 4.
Skg dh sembuh dn shat walau pon pernah diberitahu oleh doktor yang beliau hanya mampu bertahan 1 tahun saja untuk hidup. Beliau setia dengan jus herba ini selama lebih 6tahun.
Beliau mengarang sebuah naskah/buku yg mengisahkn pengalaman beliau sepanjang perjuangannya melawan kanser dengan mengambil jus herba ini sebagai salah satu rawatan alternatif (nk buku nti blh order)
Terkini (2020): Beliau pernah ditemuramah dlm rancangan Selamat Pagi Malaysia di Tv1 menceritakan tentang perjuangan beliau menempuh kanser dari tahap 4 hinggalah sembuh.
………………………………………………………………………....
▪Adik Izzat b.muhd Ariffin ,kanser Burkit Lymphoma stage 4 sekarang dh sembuh
Guru nya memberitahu beliau x pernah nampak seperti pengidap kanser tahap 4, kerana sentiasa nampak cergas dengan pengambilan jus yang memberi tenaga dan merawat.Beliau mengambil jus herba ini dr kanser tahap 4 sehingga sembuh.
..........................................................................
▪Puan Musriharni pesakit asma kronik sejak kecil yang terpaksa menggunakan healer setiap hari. Beliau juga pesakit (GERD) yang menyebabkan berangin satu badan sehingga terasa ke pinggang. Perut membuncit dan mengeras kerana terlampau banyak angin sampai sesak nafas dan anxiety akibat nya menggigil dan seram sejuk.
Sekarang kesihatan Alhamdulilah semakin baik, gastrik dan anxiety dah takde dan asma pun tak perlu guna healer lagi. Paru2 dah elok semula.
..........................................................................
▪Puan Rohana Binti Ismail seorang yang cergas dan aktif dalam mendaki gunung termasuk gunung Kinabalu dan lain2 gunung di Malaysia tapi sejak sakit bengkak lutut, segala aktiviti lasak terpaksa dilupakan sehingga nk turun tangga di ofis pun terpaksa turun bagaikan ketam turun tangga sebab lutut bengkak. Setelah minum jus ini, dalam masa 1 minggu saja kaki beliau dah semakin sembuh semula. Bengkak dah surut dan dlm msa 2 mingu saja mampu berjoging kembali, naik bukit dlm 8km jauh nya dah tak sakit2 dah lutut.
..........................................................................
Call order wasap@call- En Mohd Zuhairi 017-4687570